Ta sałatka to moja ulubiona kolacja. Jest sycąca, ale po niej nie tyję
Jak nie kochać sałatek, jak wyglądają tak apetycznie? Na dodatek są zdrowe i służą naszej sylwetce. To wystarczająco dużo powodów, by zrobić sałatkę np. na kolację. W moim domu największym powodzeniem cieszy się połączenie zielonej sałaty, z ogórkiem, pomidorem i kurczakiem. Jednak czasami kurczaka zastępuję wędzonym łososiem lub gotowanym jajkiem. Sałatka też jest bardzo smaczna.
Jak przygotować kolorową sałatkę z kurczakiem?
Do tej sałatki można wykorzystać pieczoną, wędzoną lub smażoną pierś z kurczaka. Filet z kurczaka można usmażyć w całości i pokroić go potem w plasterki lub najpierw pokroić go w paski, a potem krótko smażyć na patelni. Ta druga opcja jest nieco szybsza.
Przepis: Sałatka z kurczakiem
Zielona sałata z dodatkiem kurczaka i warzyw
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 325 w każdej porcji
Składniki
- 1 usmażona lub upieczona pierś kurczaka
- 150 g mieszanki sałat
- 150 g pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 1 awokado
- 2-3 łyżki czarnych oliwek
- 100 g sera feta
Na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówPrzygotowany filet z kurczaka pokrój w plastry, paski lub w kostkę. Pomidorki umyj, przekrój na pół, duże pokrój w sporą kostkę. Ogórek umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w półplasterki. Awokado obierz, pokrój w kostkę. Oliwki przekrój na pół.
- Wykańczanie sałatkiSałatę opłucz, osusz, porwij na kawałki, wsyp do salaterki. Dodaj rozdrobnione warzywa, wymieszaj. Z podanych składników przygotuj sos, polej nim sałatkę, wymieszaj. Na wierzchu sałatki ułóż kawałki kurczaka i porwaną lub pokrojoną fetę.
Czym jeszcze warto wzbogacić kolorową sałatkę?
Do sałatki z zieloną sałatą i kurczakiem doskonale będą też pasować inne dodatki. Warto do niej dorzucić trochę posiekanej cebuli, która zaostrzy nieco smak potrawy. Jeśli dla kogoś ser feta jest zbyt słony, może go zastąpić pokrojoną mozzarellą lub serem pleśniowym. Doskonałym uzupełnieniem będą też pestki słonecznika lub dyni. Wcześniej warto je krótko podprażyć na suchej patelni. Dzięki temu nabiorą intensywnego aromatu.
Grzanki lub pieczywo czosnkowe – doskonały dodatek do sałatki
Do sałatki na bazie zielonej sałaty doskonale pasują grzanki. By je przygotować, wystarczy pokroić bułkę w kostkę i zrumienić ją na patelni z odrobiną oleju lub w piekarniku. Grzanki dodajemy do sałatki już po wymieszaniu jej z sosem, tak by nie rozmiękły zbyt szybko. Zamiast wsypywać grzanki do sałatki, sałatkę można podać z pieczywem czosnkowym. W tym celu kromki bułki trzeba posmarować masłem wymieszanym z czosnkiem granulowanym (lub przeciśniętym przez praskę) i odrobiną oregano i piec je ok. 3 minuty w 220 stopniach Celsjusza przy włączonym termoobiegu.